Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου

«ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ»

3 έως 5 Σεπτεμβρίου 2022, στο κάστρο Χίου & στα Μαστιχοχώρια, ώρα 20.00΄

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ. Περιλαμβάνει σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που στοχεύουν να εμπνεύσουν να διασκεδάσουν και να ενώσουν εποχές, τοπία, μνήμες ανθρώπων, μέσα από μια διαδρομή  που ξεκινάει από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα, προβάλλοντας  με τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές της Χίου και τα  αρχιτεκτονικά της μνημεία.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου: Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα λάβει χώρα στην πλατεία του  Κάστρου της Χίου  με μία ιδιαίτερη εικαστική παράσταση, που θα ζωντανέψει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής ,ποίησης και θεάματος με ιστορικές αναφορές. Την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς  έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος και την εικαστική επιμέλεια ο καταξιωμένος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ. Τα 18 κοστούμια που θα παρουσιαστούν την βραδιά αυτή φορεμένα έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στη συνέχεια  στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο. Τις μουσικές επιλογές επιμελείται ο  Νίκος Τριβουλίδης, διευθυντής ανάπτυξης και μέλος της Διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη καθώς επίσης και μουσικός παραγωγός της ΕΡΤ. Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα οπερατικό συγκρότημα, τους OPERATICAL, που θα ερμηνεύσει λυρικά τραγούδια. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού. Οι συντελεστές της παράστασης θα φορούν κοστούμια εποχής, δημιουργίες του γνωστού σχεδιαστή  Λάσκαρη, με παράλληλη  έκθεση στα Μεστά &  στους Ολύμπιους.

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου:  Θα δοθούν διαλέξεις του Ιωάννη Μετζικώφ και του Μανώλη Βουρνού (με θέμα την Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική στην Χίο) στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” και θα εγκαινιαστεί η έκθεση κοστουμιών του Ιωάννη Μετζικώφ.

Την ίδια μέρα στην πλατεία των Ολύμπιων και των Μεστών η 15μελης ομάδα μεσαιωνικής αναβίωσης Ritter Hellas θα μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα με ιππότες, πριγκίπισσες, ξιφομάχους και μελωδούς με έναν διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους τρόπο. Στην εκδήλωση θα  συμμετέχει η Παραολυμπιονίκης πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη. Θα ακολουθήσει στην πλατεία του χωριού Μεστά  γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη θα τραγουδήσει στο Βοτανικό κήπο Νενήτων (21.00). Ελεύθερη είσοδος.

 

Πηγή: http://www.gnto.gov.gr/el