Δωρεάν “Το Χαμόγελο της Τζοκόντας” του Μάνου Χατζιδάκι από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ

Το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Βλαδίμηρου Συμεωνίδη,

την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 και ώρα 20:30

στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

Το Χαμόγελο της Τζοκόντας γράφθηκε το 1964 από το Μάνο Χατζηδάκι, που το εμπνεύστηκε με αφορμή μια γυναίκα μόνη και απελπισμένη που είδε να περπατά κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης στη μεγάλη πόλη της Νέας Υόρκης και κανένας δεν της έδινε σημασία, ενώ εκείνος έψαξε να τη βρει χωρίς αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια επηρεάστηκε από το αινιγματικό Χαμόγελο της Τζοκόντας που παρατήρησε σε ένα εξώφυλλο βιβλίου σε συνδυασμό με ένα «εξαίσιο μουσικό θέμα» του Βιβάλντι. Xαρακτηριστικά αναφέρει:

«Βρίσκομαι σε μια αίθουσα συναυλιών. Παίζουν Βιβάλντι και με το πρώτο θέμα βλέπω το κάθισμα πλάι μου αδειανό… Μια καταιγίδα ξέσπασε κραυγάζοντας… ένα σφύριγμα σκίζει την πολιτεία στα δυο… αφήνοντας να διαφανεί ο ήχος από ένα παλιό τσέμπαλο… Όλα αυτά μπερδεύτηκαν μέσα μου, μαζί με ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν από λίγες μέρες και που εξακολουθούσε να επανέρχεται τυραννικά στη μνήμη μου…».

Το έργο αποτελείται από δέκα τραγούδια που γράφθηκαν «με ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων» με αφορμή τη μοναχική αυτή γυναίκα μέσα στο πλήθος. «Κάθε τραγούδι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της, μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί» μας λέει ο ίδιος ο Χατζιδάκις.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει, επίσης, την εισαγωγή Egmont του Ludwig van Beethoven, τον χορό του Ζαλόγγου του Νίκου Σκαλκώτα και το 1ο μέρος από το κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.5 του Wolfgang Amadeus Mozart, με σολίστ τη φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Αθανασία Σιαμέτη.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, η οποία απαρτίζεται από φοιτήτριες και φοιτητές όλων των Σχολών του ΑΠΘ, έχει ως στόχο την καλλιέργεια του συμφωνικού ρεπερτορίου, τη δημιουργία ευκαιριών έκφρασης για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Πηγή: https://www.auth.gr/