Δεκαπενταύγουστος γιορτή της Παναγίας

Σήμερα γιορτάζουμε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, τον θάνατο της Παναγίας, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Δεν αποτελεί  ένα πένθιμο γεγονός και για αυτό λέμε «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» και όχι ο θάνατός Της.

Σύμφωνα με την παράδοση η Κοίμηση της Θεοτόκου έγινε στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη και ετάφη στον κήπο της Γεσθημανής.

Μετά από 3 ημέρες, ο τάφος Της βρέθηκε άδειος, από τον Απόστολο Θωμά, γι΄ αυτό και λέμε για Μετάσταση της Παναγίας στους Ουρανούς.

Προς τιμήν της Παναγίας τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου και εορτάζεται στην Ελλάδα με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πανηγύρια. Λέγεται και Πάσχα του Καλοκαιριού.

Στην Τήνο, Πάρο και Πάτμο στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Θεοτόκου.

Στις εικόνες η Κοίμηση της Θεοτόκου, παρουσιάζει την Θεοτόκο ξαπλωμένη σε νεκρικό κρεββάτι, να κοιμάται γαλήνια και με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος. Πίσω από το νεκρικό κρεβάτι και στη μέση ακριβώς στέκεται ο Ιησούς. Γύρω από το νεκρικό κρεββάτι είναι μαζεμένοι οι δώδεκα Απόστολοι. Στο κεφάλι της στέκεται ο Πέτρος και ο Παύλος στα πόδια της.

Το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουν:

Παναγιώτης, Παναγιώτα, Δέσποινα, Μαρία, Γεσθημανή, Θεοτόκης, Ηλιοστάλακτη, Κρυσταλία.