Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γνωστός και ως Πατροκοσμάς. Γεννήθηκε το 1714 στην Αιτωλία και συγκεκριμένα στο Μέγα Δέντρο Θέρμου. Ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδοξίας το 1961 και η εκκλησία τον τιμά ως Ισαπόστολο.

Μαθήτευσε στα διδασκαλία της Παρνασσίδας του ιεροδιάκονου Γεράσιμου Λύτσικα και συγκεκριμένα στο χωριό Προσήλιο (Σεγδίτσα), του νόμου Φωκίδος.

Το 1759 εκάρη μοναχός στη μονή Φιλόθεου και κατόπιν χειροτονήθηκε ιερέας και χρημάτισε εφημέριος της μονής του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν η απόλυτη αφιλοχρηματία. Έλεγε επι λεξεί “δεν έχω άλλο ράσο από αυτό που φορώ’’.

Ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, τονώνοντας παράλληλα το φρόνημα του υπόδουλου έθνους. Η διδασκαλία του ήταν απλούστατη και συγκέντρωνε γύρω του πλήθος κόσμου.

Μέσα σε 16 χρόνια ίδρυσε περίπου 200 σχολεία και πολλές εκκλησίες. Παρότρυνε τους γονείς να σπουδάζουν τα παιδιά τους ελληνικά, τα οποία είναι η γλώσσα της εκκλησίας.

Ο Πατροκοσμάς με το κήρυγμα, τις προφητείες του και τα θαύματα του, προκάλεσε την οργή των Εβραίων και τελικά το 1779 συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου σε ένα χωριό στην Αλβανία.

Στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό αποδίδεται μια σειρά κειμένων, σημαντικότερες των οποίων είναι οι ‘‘διδαχές” και οι “προφητείες’’.