Πως ψηφίζω και βεβαίωση ότι ψήφισα στις Ευρωεκλογές (9 Ιουνίου)

Αύριο Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των είκοσι ενός (21) μελών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που:

έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, θα ψηφίσουν οι γεννηθέντες μέχρι και το έτος 2007. Επισημαίνεται ότι η 1η Ιανουαρίου 2007 θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο έτος,

• είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και

• δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος αυτού.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ποια έγγραφα πρέπει να έχω για να ψηφίσω

– αστυνομική ταυτότητα ή

– σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή

– διαβατήριο ή

– άδεια οδήγησης ή

– ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

Η αναγνώριση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, χορηγείται σε αυτόν έντυπη βεβαίωση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην Περιφέρεια που υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.

Πως ψηφίζουμε;

Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και μοναδικός φάκελος ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής.

Μαζί με το φάκελο, δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν καθώς και από ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Ακολούθως, ο εκλογέας αποσύρεται στο ειδικό διαχώρισμα (παραβάν) όπου, χωρίς να είναι θεατός, θα τοποθετήσει στο φάκελο το ψηφοδέλτιο της επιλογής του.

Στη συνέχεια ο εκλογέας, αφού κολλήσει τον φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταμένων, ώστε να βεβαιωθεί ότι κρατάει ένα μόνο φάκελο με τη σφραγίδα της επιτροπής, ρίχνει ο ίδιος το φάκελο στην κάλπη.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιο του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Πόσους σταυρούς βάζω;

Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης.

Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης.

Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Μπορείτε να μάθετε που ψηφίζετε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο, βάζοντας το όνομά σας, το μικρό όνομα του πατέρα σας και την ημερομηνία γέννησής σας.

Έπειτα θα κλικάρετε πάνω στο κουτάκι δίπλα από τη φράση

“Δεν είμαι ρομπότ”  και θα μάθετε που ψηφίζετε στις Ευρωεκλογές.

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΕΔΩ

Μάθε που ψηφίζεις στις Ευρωεκλογές 2024 ΕΔΩ