Reuters: Η ασπαρτάμη είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία

Το πρακτορείο Reuters σε άρθρο του αναφέρει ότι ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες, πρόκειται να κηρυχθεί ως πιθανή καρκινογόνα ουσία για τους ανθρώπους τον επόμενο μήνα, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.

Η ασπαρτάμη είναι αντικείμενο εκτενούς μελέτης εδώ και χρόνια.

Μια μελέτη παρατήρησης στη Γαλλία μεταξύ 100.000 ενηλίκων έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών – συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης – είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία ανέφερε ότι ορισμένοι καρκίνοι σε ποντίκια και αρουραίους συνδέονταν με την ασπαρτάμη.

Η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί για χρήση παγκοσμίως από ρυθμιστικές αρχές που έχουν εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, και οι μεγάλοι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών υπερασπίζονται για δεκαετίες τη χρήση του συστατικού.

Το IARC ανέφερε ότι είχε αξιολογήσει 1.300 μελέτες κατά την επανεξέταση που πραγματοποίησε τον Ιούνιο.

Η καταχώριση της ασπαρτάμης ως πιθανής καρκινογόνου ουσίας, αποσκοπεί στο να οδηγήσει σε περισσότερες έρευνες, δήλωσαν οι πηγές προσκείμενες στο IARC, οι οποίες θα βοηθήσουν τις υπηρεσίες, τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Παρόμοιες αποφάσεις του IARC έχουν επίσης επικριθεί στο παρελθόν επειδή προκαλούν άσκοπο συναγερμό για ουσίες ή καταστάσεις που είναι δύσκολο να αποφευχθούν, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως «πιθανώς καρκινογόνων» και τη χρήση κινητών τηλεφώνων ως «πιθανώς καρκινογόνων».

Αυτό οδήγησε σε κριτική ότι οι εκτιμήσεις του IARC μπορεί να προκαλούν σύγχυση στο κοινό.

Το IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του στις 14 Ιουλίου 2023.

 

ΠΗΓΗ